Cookie Preferences
close
Articles Related to Chatbots
Reading time icon
10
min read
July 23, 2020
Jul 23, 2020

Een chatbot maken voor je website in 5 stappen

Liselot Hofman
Written by
Liselot
chatbot maken website

Bij Trengo kan je een chatbot maken zonder te hoeven programmeren. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe dat in zijn werk gaat.

Wat is een chatbot?

Laat ik bij het begin beginnen. We hebben allemaal weleens van een chatbot gehoord, maar wat is het precies en hoe werkt het?

Een chatbot is een gescripte AI-tool die via meerdere kanalen met klanten praat. Dit kan bijvoorbeeld via WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram. Chatbots helpen ons om productiever en efficiënter te werken. Daarnaast helpen ze ook de conversatieratio te verhogen en leads te genereren.

Een chatbot maken

Nu ik je - hopelijk - enthousiast heb gemaakt om zelf een chatbot te maken, is het tijd om aan de slag te gaan. Dat doen we middels de volgende stappen:

 1. Vraag de chatbot aan
 2. Configureer de chatbot
 3. Train de chatbot
 4. Test de chatbot
 5. Verwelkom je nieuwe teamlid

1. Vraag de chatbot aan

 • Ga naar jouw Trengo account en maak je eerste chatbot aan door op het groene plusje te klikken.
 • De volgende stap is het toevoegen van een titel en een voertaal voor je chatbot. Zorg ervoor dat de titel duidelijk is, voor het geval je later meer chatbots wil bouwen.
 • Selecteer de meest relevante kanalen voor jouw bedrijf. In dit geval kiezen we voor de website chat. Mocht je dit kanaal al geïntegreerd hebben in Trengo, dan kan je het hier selecteren. Is dit niet het geval, dan moet je eerst een website chat aanmaken.
 • Om de chatbot te koppelen aan de machine learning techniek van Google, dien je access aan te vragen bij Google Dialogflow. In Trengo word je stap voor stap geholpen bij dit proces.

2. Configureer de chatbot

Je hebt zojuist jouw eerste chatbot gemaakt. Gefeliciteerd! 🤖 Nu is het tijd om de chatbot te personaliseren.

Content

Geef je chatbot om te binnen een naam. Tip: kies een naam die speels en herkenbaar is voor de bezoeker. Onder deze instellingen kan je ook de introductie- en fallback tekst personaliseren.

We hebben je al voorzien van een basis en de teksten ingevuld. Als je je chatbot wil personaliseren, kan je hier eigen berichten invoeren.

Geavanceerde instellingen

Je kan jouw chatbot geheel naar eigen wens instellen :

 • Agent fallback: Mocht jouw chatbot de vraag niet kunnen beantwoorden, dan wordt het gesprek doorgestuurd naar het service team.
 • Failure limit: De chatbot houdt bij hoe vaak hij het antwoord op een vraag niet weet. Als de failure limit laag is, zal de chatbot de vraag eerder doorspelen naar het team.
 • Partial answer failure limit: De chatbot kan complexe vragen beantwoorden door te reageren op de delen die hij wel begrijpt.
 • Agent fallback confirmation: De chatbot vraagt de bezoeker of deze doorverwezen wil worden naar een medewerker.
 • Answer confidence: Hoe hoger het answer confidence percentage, hoe zekerder de chatbot is van zijn antwoord op een vraag.

3. Train de chatbot

Het is tijd om je chatbot te voorzien van bedrijfsspecifieke informatie.

 • Laten we beginnen met het aanmaken van categorieën. Denk aan Algemeen, Klantenservice en Sales. Dit geeft een duidelijk overzicht van alle vragen en antwoorden die je chatbot straks kent.
 • Je kan nu verschillende vragen en antwoorden aan de categorieën toevoegen. Het werkt het beste om verschillende vragen onder hetzelfde antwoord toe te voegen. Zo weet de chatbot wat hij moet zeggen wanneer bezoekers eenzelfde vraag op een verschillende manier stellen.

Ik raad aan om vijf verschillende vraagstellingen toe te voegen. Hieronder laat ik zien hoe dit er in de praktijk uitziet.

4. Test de chatbot

Trengo heeft een playground gemaakt waarin je jouw chatbot kan testen.

In het bovenstaande voorbeeld weet de chatbot 100% zeker dat de vraag bij het antwoord past. Het is ook mogelijk dat het matchingspercentage rood is. Wanneer de chatbot live is, zou dat betekenen dat de chatbot de vraag niet begrijpt.

“Ik ben een chatbot en ik moet nog een hoop leren. Zou je deze vraag op een andere manier kunnen stellen?”

De playground geeft ook inzichten in complexe vragen. In het voorbeeld hieronder, kan je zien hoe dit er precies uitziet.

5. Verwelkom je nieuwe teamlid

Tijd om je nieuwe teamlid te verwelkomen en de chatbot te publiceren op je website. Je hoeft hiervoor alleen de groene knop om te zetten en de wijzigingen op te slaan. Ready for take off 🚀

Ik wens je veel succes met het maken van een chatbot voor je website.

[embed_nl_signup]

Liselot Hofman
Written by
Liselot

Table of Contents