juli 28, 2020 10 min read

5 Nederlandse chatbot voorbeelden ter inspiratie voor jouw website

Nederlandse chatbot voorbeelden

Bij Trengo zijn we obsessief bezig met chatbots. Enerzijds omdat we ze zelf maken, maar ook omdat we met de bots zélf beter ons werk kunnen doen:

  • Klanten krijgen sneller een reactie, ook buiten openingstijd
  • Ons customer success team werkt efficiënter
  • We verzamelen meer leads

De afgelopen jaren zijn chatbots steeds populairder geworden, ook omdat ze voor bedrijven toegankelijker is geworden. Zo kun je via Trengo in vijf eenvoudige stappen je eigen chatbot maken zonder te coderen.

Om inspiratie op te doen kijken we hiervoor vaak naar chatbot voorbeelden van andere bedrijven. Want zeg nou zelf, waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Omdat we ons enthousiasme graag delen, heb ik een lijst opgesteld met geweldige chatbot voorbeelden van andere bouwers. Zodat ook jij inspiratie kan opdoen om de best mogelijke chatbot voor jouw website te bouwen.

Vakanties.nl

Chatbot voorbeeld van Vakanties.nl

De reisbranche heeft de afgelopen tijd flinke klappen gehad door de coronacrisis. Veel mensen werden gedwongen hun vakantieplannen om te gooien en bleven achter met vragen.

  • Gaat mijn reis nog door?
  • Krijg ik het geld van mij geboekte vakantie wel terug?
  • Wanneer kan ik weer op vakantie?

Bij Vakanties.nl hebben ze als reactie op deze vragen overload overduidelijk ingezet op communicatie via de chatbot. In het welkomstbericht vertellen ze je al direct waar je meer informatie kunt vinden over reizen tijdens de coronacrisis. Als je vervolgens vraagt of je nog op vakantie kunt, krijg je een antwoord dat perfect up-to-date is.

Zo worden veelgestelde vragen beantwoord voordat de klantenservice belast hoeft te worden. En ik kan me voorstellen dat het klantenservice team van Vakanties.nl die extra hulp in deze tijd goed kan gebruiken.

Wanneer je het voorbeeld van de Vakanties.nl chatbot zelf kunt toepassen

In tijden van crisis is het belangrijk om je klanten te up-to-date te houden. Veel reisorganisaties kregen dan ook flinke kritiek te verwerken toen ze bezorgde klanten niet tijdig te woord konden staan tijdens de coronacrisis. Door uitgebreide informatie aan te bieden via de chatbot maak je de werkdruk voor je team tijdens een (mini-)crisis draaglijk.

Bol.com

Chatbot voorbeeld van bol.com

Bol.com heeft al 12 jaar lang een chatbot waar klanten terecht kunnen voor al hun vragen: Chatbot Billie. Ze waren daarmee één van de voorlopers in de Nederlandse markt.

Als webwinkel wil je dat mensen het product vinden waar ze voor kwamen. Zo snel mogelijk. Consumenten hebben namelijk steeds minder geduld en verwachten een soepele klantervaring.

Billie versnelt dit proces en stuurt je z.s.m. richting het product dat je zocht. Als hij er onverhoopt niet uitkomt verwijst hij je door naar een medewerker van de klantenservice. Het klantenservice team houdt zo dus meer tijd over om zich te richten op de ingewikkelde klantvragen.

Billie heeft toegang tot externe systemen zoals de software waarin bol.com de voorraad bijhoudt en waarin de orderinformatie van de klant is terug te vinden. Zo kan hij dus ook specifieke vragen beantwoorden over je bestelling.

Wanneer je het voorbeeld van de bol.com chatbot zelf kunt toepassen

Als webwinkel doe je jezelf een plezier door goed te kijken naar Chatbot Billie. Zo vinden je klanten sneller het antwoord op hun vraag en ontlast je de klantenservice. Dit is zelfs voor de kleinere webshops een enorme uitkomst. Je houdt namelijk veel meer tijd over om je website te optimaliseren en die extra stap te zetten om je klant blij te maken.

A.S.R. Verzekeringen

Chatbot voorbeeld van A.S.R.

A.S.R. heeft sinds 2016 vol ingezet op chatbots. Sterker nog, de gehele website van de verzekeraar is omgetoverd tot een chatbot. Dit hebben ze gedaan om de ervaring van hun klanten te verbeteren. Klanten raakten eerder nog regelmatig verdwaald tussen de wirwar aan pagina’s en vele verschillende telefoonnummers.

Wanneer je nu als consument op de homepage landt, krijg je te maken met meerdere keuzes. Zo kom je direct terecht in een flow die je ervaring volledig personaliseert.

Eigenlijk gaat dit natuurlijk verder dan een chatbot, de gehele website is in dit geval conversational. Maar hetzelfde principe – het doorlopen van de customer experience middels het beantwoorden van multiple choice vragen – is ook gewoon mogelijk met veel reguliere chatbots. Bij Trengo noemen we dit soort chatbots ook wel flowbots.

Wanneer je het voorbeeld van de A.S.R. chatbot zelf kunt toepassen

Wanneer je merkt dat klanten vaak ‘verdwaald’ raken op je website, is het gebruik van een flowbot een aanrader. Je segmenteert klanten en leidt ze middels een flow naar de informatie waar ze naar zochten. Bij Trengo gebruiken we de flowbot om te achterhalen met wie onze klanten in contact willen komen. Zo kun je in het begin van het gesprek kiezen tussen sales of customer success. Dit maakt het voor zowel ons als de klant makkelijker en efficiënter.

Eneco

Chatbot voorbeeld van Eneco

Vraag de gemiddelde persoon naar zijn grootste ergernis als het gaat om klantenservice en de kans is groot dat het de lange wachttijd is. Zeker wanneer het gaat om grote bedrijven. Wanneer e-mails dagen later pas beantwoord worden en de wachtrij aan de telefoon minimaal een uur duurt. Het wachtmuziekje uitzetten zit er niet in, want je moet er snel bij zijn als je aan de beurt bent.

Eneco heeft de oplossing. De Eneco digitale assistent maakt het voor bezoekers mogelijk om snel antwoord te krijgen op hun vragen. Je stelt je vraag en krijgt vervolgens een keuzemenu waarmee je naar de juiste informatie wordt geleid. Vergelijkbaar dus met A.S.R., met het verschil dat je hier eerst je vraag in moet vullen.

Als de assistent er niet uitkomt, wordt je in contact gebracht met een medewerker. Je kunt daarbij zelf kiezen of je wil chatten of bellen. Ik heb zelf niet geprobeerd te bellen, dus ik kan niet beloven dat het wachtmuziekje goed is.

Wanneer je het voorbeeld van de Eneco chatbot zelf kunt toepassen

Wanneer klanten vaak gebruik maken van de chat op je website om informatie op te vragen over uiteenlopende vragen is het goed om te kiezen voor deze variant. Extra tip: verwijs klanten met veelgestelde vragen door naar je eigen help center.

SSH Student Housing

Chatbot voorbeeld van SSH Student Housing

SSH Student Housing – een bedrijf dat zich richt op het huisvesten van studenten in Utrecht – gebruikt een chatbot van Trengo.

Het doel van de bot is eenvoudig: bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste pagina’s doorverwijzen. Dat heb ik natuurlijk even uitgetest. Wanneer ik aangeef dat ik – zoals wel vaker – mijn sleutels kwijt ben geraakt, krijg ik direct de informatie waar ik naar zoek. Daarnaast wordt ik via de widget doorverwezen naar WhatsApp voor eventuele extra vragen.

Wanneer je het voorbeeld van de SSH Student Housing chatbot zelf kunt toepassen

Dit soort chatbots is ideaal wanneer je team regelmatig met dezelfde tijdrovende vragen te maken krijgt. Als je bezoekers automatisch kunt doorverwijzen naar een pagina met alle informatie die ze zoeken, houd je deze tijd over voor ingewikkeldere cases. Ook voor de klant is dit prettig. In het geval van de verloren sleutels wilt de bezoeker gewoon zo snel mogelijk weten wat de vervolgstappen zijn. De drempel van het sturen van een mailtje of het oppakken van de telefoon neem je zo weg.

Begint het al te kriebelen?

Als deze chatbot voorbeelden je hebben geïnspireerd is het tijd om zelf je eigen chatbot te maken. In Trengo kan dat helemaal zonder code, zodat je daar geen technische hulp bij nodig hebt.

Probeer Trengo gratis uit 🚀

Bij Trengo is thuiswerken alleen geen obstakel meer om ons werk goed te kunnen blijven doen. Ben je benieuwd naar onze gedeelde team inbox? Probeer het zelfs dan eens uit, dat kan twee weken helemaal gratis.

Begin je gratis trial

Meer dan 20.000 bedrijven gingen je voor.

Written by

More great articles