July 9, 2021 10 min read

Een Telegram bot maken: alles wat je moet weten

Written by
Telegram bot voorbeeld

In 2021 heeft Telegram wereldwijd meer dan 500 miljoen actieve gebruikers per maand. De messaging app wordt een grote concurrent voor spelers zoals WhatsApp en Facebook Messenger. En dat komt niet als een verrassing.

Telegram heeft zijn populariteit grotendeels te danken aan hun privacy policy, iets wat steeds belangrijker wordt voor de moderne consument. Steeds meer klanten melden zich daarom aan op Telegram, wat maakt dat ook bedrijven er niet meer omheen kunnen.

Met een Telegram bot vergroot je je beschikbaarheid, versnel je je reactietijd en boost je de klanttevredenheid. Trengo’s chatbot lost simpele supportvragen op, stuurt klanten door naar de juiste collega en beantwoordt veelgestelde vragen.

Wat is een chatbot?

Een chatbot is een geautomatiseerde gesprekspartner die je in kunt zetten op communicatie kanalen zoals WhatsApp, live chat, Facebook Messenger en Telegram. Deze gescripte AI tool is geprogrammeerd om je team te helpen met simpele supportvragen en het verzamelen van klantgegevens.

De voordelen van een chatbot

Het gebruik van een chatbot heeft de volgende voordelen:

Vergroot de klanttevredenheid: je kunt klanten verzekeren van een snel antwoord. Ze hoeven niet te switchen tussen kanalen of doorgestuurd te worden naar een andere afdeling om de nodige support te ontvangen.

Verbeter je reactietijd: chatbots zijn altijd beschikbaar – dag en nacht. Ze reageren sneller dan het licht.

Bespaar tijd en kosten: chatbots nemen tijdrovende taken over zodat je team zich kan focussen op meer gecompliceerde vragen.

Een Telegram bot maken

Om te beginnen koppel je je Telegram account aan Trengo’s platform. In Trengo kun je je eigen no-code chatbot maken en ontvang je Telegram messages samen met al je andere kanalen in één overzicht.

Je kunt kiezen tussen twee verschillende soorten chatbots:

1. De standaard chatbot

Een gesprek met een standaard chatbot lijkt sprekend op een gesprek tussen jou en je klant. Wanneer de klant een vraag stelt herkent de chatbot sleutelwoorden en reageert met vooraf ingevulde antwoorden. In het gesprek hieronder herkent de chatbot het sleutelwoord ‘shipping costs’ en voorziet de klant van een passend antwoord binnen een paar seconden.

Leer hoe je een chatbot maakt in Trengo

Telegram bot maken

2. De flowbot

De flowbot voert op een andere manier gesprekken met je leads en klanten. In plaats van te reageren op open vragen, stelt de flowbot zelf multiple-choice vragen. Op basis van het antwoord wordt de klant doorgestuurd naar het juiste team of de juiste informatie.

Leer hoe je een flowbot maakt in Trengo

Lees meer over het verschil tussen een flowbot en een chatbot

3 manieren om een Telegram bot te maken

Met zo’n 55.2 miljoen actieve Telegram gebruikers per dag zal het aantal gesprekken snel toenemen. Gelukkig kun je een chatbot inzetten om wat werk uit handen te geven. Er zijn drie manieren waarop je een chatbot voor Telegram kunt gebruiken:

1. Beantwoord veelgestelde vragen

Ik durft te stellen dat een groot deel van je klantvragen over hetzelfde gaat. De volgende onderwerpen komen vaak aan bod:

  • Retouren
  • Voorraad
  • Openingstijden
  • Verzendkosten

Het kost je team veel tijd om steeds weer antwoord te geven op dezelfde vraag. Je kunt dit beter aan een chatbot overlaten. De chatbot herkent de vraag en antwoord met relevante informatie.

Tip: leer meer over het gedrag van je klant voordat je een chatbot gaat maken. Welke vragen worden het meest gesteld? Je kunt dit doen door labels aan gesprekken toe te voegen. Hierna kun je op basis van de meest voorkomende labels vragen voor je chatbot instellen.

2. Behandel support vragen door dynamische content te gebruiken

Door dynamische content te gebruiken kan je chatbot klant informatie ophalen en persoonlijke vragen beantwoorden.

Als je een nieuwsbrief ontvangt van je favoriete merk, herken je misschien de volgende zin: “Hi [naam]”. Dynamische content is de content tussen […] die verandert op basis van klantinformatie.

Trengo’s chatbot kan dynamische content ontvangen door integraties met bijvoorbeeld software zoals Shopify en Picqer.

Dit maakt het mogelijk voor een chatbot om klanten te helpen met:

  • Order status en informatie
  • Productvragen
  • Product informatie
Telegram not maken met dynamische content

3. Verzamel leads door naar klantinformatie te vragen

De chatbot verzamelt klantinformatie en slaat het op onder een contactprofiel in Trengo. Na het verzamelen van de informatie stuurt de chatbot het gesprek door naar je team. Zo ontvangt je sales team een mooie lijst met potentiële klanten.

Telegram bot maken voor leads

Een Telegram bot maken met Trengo

Het is tijd om Telegram optimaal in te zetten voor je klantenservice. In Trengo kun je je eigen no-code Telegram bot maken en nog snellere service bieden.

Probeer Trengo gratis uit 🚀

Bij Trengo is thuiswerken alleen geen obstakel meer om ons werk goed te kunnen blijven doen. Ben je benieuwd naar onze gedeelde team inbox? Probeer het zelfs dan eens uit, dat kan twee weken helemaal gratis.

Begin je gratis trial

Meer dan 20.000 bedrijven gingen je voor.

Written by

More great articles