november 11, 2022 10 min read

3 WhatsApp geheimen om van Black Friday Nederland een succes te maken

Written byRenske Start
Black Friday Nederland

25 november zomaar een datum? Ja, voor bedrijven die niet gebonden zijn aan de e-commerce industrie misschien wel. Maar voor alle retailers is Black Friday Nederland een belangrijk evenement. Traditioneel draaide het om fysieke winkelbezoeken en scoren van geweldige aanbiedingen op vrijdag de 25e. Maar dat is niet langer het geval. De focus ligt nauwelijks meer op de vrijdag zelf. Want weken van tevoren, tot en met Cyber Monday, voeren bedrijven Black Friday-campagnes.

Zelfs veel e-commercebedrijven zonder fysieke aanwezigheid hebben zich aangesloten bij Black Friday. En de focus is verschoven van het verleiden van shoppers naar de winkels. Het doel in 2022 is om mensen naar de website te krijgen, in veel grotere aantallen dan naar de winkel. De e-commerce en retail industrie staan erom bekend zichzelf opnieuw uit te vinden. Achterblijven is echt geen optie.

Zijn jouw teams elk jaar opnieuw het wiel aan het uitvinden in een poging om de concurrentie te verslaan en Black Friday van vorig jaar te overtreffen? Dit jaar gaat het veel makkelijker. Want in deze blog geven we drie praktische WhatsApp-tips & tricks om van Black Friday Nederland een terugkerend succes te maken.

Bereik zoveel mogelijk mensen met Black Friday broadcast berichten

Stap één in elke Black Friday campagne is overbrengen van de boodschap. Laten we eerlijk zijn tijdens veel uitverkoopperiodes, waaronder Black Friday, liggen de kortingsprijzen van concurrenten erg dicht bij elkaar. Toch wil je dat klanten aan jouw Black Friday online deals denken, en niet aan die van de concurrenten.

Natuurlijk verstuur je makkelijk een e-mail sturen. Maar de doelgroep ontvangt al heel veel Black Friday e-mails. Mensen zijn niet meer echt vatbaar voor sales e-mails. Dat blijkt uit de gemiddelde open rate van 15.68% voor e-commerce e-mails.

Dus waarom ontmoet je prospects en klanten niet op platforms die hen niet spammen met commerciële boodschappen?

Broadcast je sale

Miljaren mensen maken gebruik van WhatsApp, om dagelijks te appen met vrienden en familie. Maar daarnaast is het ook een geweldig communicatiekanaal voor bedrijven. Met WhatsApp Business kun je namelijk ‘Broadcast-berichten’ sturen naar een lijst van klanten.

Update je klanten met een Broadcast-bericht over je online verkoop. Of stuur ze zelfs een nieuwsbrief! Aangezien de gemiddelde open rate van WhatsApp hoger is dan 90%, weet je zeker dat ze op de hoogte zijn van de aanstaande verkoop.

Kanttekening: Zoals gezegd is WhatsApp niet bedoeld om klanten te spammen. Daarom is er een beleid van kracht. Ten eerste moeten contacten je nummer hebben opgeslagen op hun telefoon. Net als een gewone e-mail opt-in. Ten tweede is er een limiet aan de contacten op de Broadcast-lijst. Je kunt maximaal 256 contacten toevoegen.

2. Laat klanten niet wachten met auto-replies & quick replies

Voor, tijdens en na de sale krijg je verschillende vragen over Black Friday. Vóór waarschijnlijk over de details van de sale, tijdens over producten en voorraad, en na over bestellingen en leveringen. Maar je wilt de goede reactietijden van jouw teams en de geweldige beoordelingen natuurlijk behouden. Het feit dat het de drukste periode van het jaar is moet daar niet aan af doen.

Stel daarom automatische en snelle replies in om niet alleen lage reactietijden te behouden, maar ook nog eens de broodnodige tijd terug te winnen.

Auto-replies om verwachtingen te beheren

Het is niet altijd mogelijk om klanten onmiddellijk te antwoorden. Zeker niet tijdens de Black Friday-periode. Maar in tijden als deze, met zoveel binnenkomende vragen, is het vooral belangrijk om de verwachtingen te managen. Zodat je niet eindigt met slechte recensies van mensen die te lang op een antwoord moesten wachten.

Gelukkig is er de functie ‘Auto-replies’. Heb je net een broadcastbericht verstuurd, maar heb je niet de mankracht om alle binnenkomende vragen te beantwoorden? Stel een auto-reply in met het bericht dat je zo snel mogelijk bij hen terugkomt. Of is er al een enorme achterstand met beantwoorden van vragen? Stel dan ook een auto-reply in waarin je de drukke periode benadrukt en klanten bedankt voor hun geduld.

Lees meer over auto-replies

Quick replies voor terugkerende vragen

Er zijn bepaalde problemen waar klanten tegenaan lopen wanneer ze online producten kopen. En gelukkig is het meestal mogelijk om deze antwoorden te clusteren, zodat klantenserviceteams gemakkelijker en snel de juiste antwoorden geven.

Maar niet alleen kunnen veel klantvragen worden geclusterd, ook de antwoorden op terugkerende vragen automatiseer je slim. Stel quick replies in op verschillende vragen. Zodat wanneer klanten vragen stellen over hun levering, teamleden direct antwoorden met vooraf geschreven teksten. Bijvoorbeeld een verwijzing naar de FAQ waar klanten meer info vinden over bestelleingen. Klinkt eenvoudig, maar het bespaart CS teams veel tijd wanneer ze niet steeds dezelfde vragen hoeven te beantwoorden.

Meer informatie over het instellen van quick replies voor WhatsApp

Houd gesprekken gaande met chatbots & flowbots

Na het creëren van buzz rond de Black Friday online sale met Broadcastberichten, en communicatie met klanten over vragen, is het geweldig om dat momentum vast te houden. Want in de aanloop naar de Black Friday-uitverkoop wil je natuurlijk dat mensen kopen en converteren. Maar zodra de uitverkoop is afgelopen en de prijzen weer terug naar normaal zijn, wordt het nog belangrijker dat klanten wel bij jou terugkomen.

Dus hoe helpen chatbots & flowbots precies?

Beide tools zijn altijd aanwezig, ook wanneer je team dat niet is. Dus is het extreem druk, of buiten werktijd? Maakt niet uit. Zowel de chat- als de flowbot beantwoorden nog steeds vragen van klanten.

De chatbot stuurt vooraf ingevulde antwoorden, afhankelijk van de trefwoorden die hij herkent. Het is een geweldige oplossing voor bijvoorbeeld eenvoudige vragen over de voorraad.

De flowbot simuleert gesprekken en biedt opties. Wat willen klanten weten en waar willen ze uitkomen? De bot biedt meerdere opties en vterwijs mensen door naar bijvoorbeeld een nuttig helpartikel of het juiste team.

Truc: Voordat klanten worden doorverwezen naar het service-, support- of financieel team heb je al veel klantgegevens en data over de vraag verzameld. Dat maakt het voor het teamlid makkelijker om de vraag te beantwoorden!

En deze bots kunnen worden toegepast op de kanalen waaraan mensen de voorkeur geven. Een live chat zit vast aan de website en sluit wanneer prospects vertrekken. Maar zowel de chat- als de flowbot pas je makkelijk toe op WhatsApp. Waardoor je het gesprek oppakt zelfs nadat mensen de website verlaten.

De WhatsApp Business API is de sleutel tot Black Friday Nederland verkoopsucces

Broadcasting, geautomatiseerde antwoorden en bots ontlasten je team, besparen tijd en maken van de Black Friday periode en de online sale een groot succes. Maar met de WhatsApp Business-app lukt dat niet. Je moet verbinding maken met de WhatsApp Business API om deze functies te gebruiken.

Hoe werkt dat? Neem contact op met Trengo, een WhatsApp Business Solution Provider, en probeer WhatsApp Business 14 dagen gratis uit.

Wil je je CS-team voorbereiden op Black Friday Nederland? Lees hier onze tips.

Of wil je meer lezen over hoe je een Black Friday-marketingcampagne op WhatsApp start, bekijk dan hier de blog.

Written by Renske Start

More great articles