augustus 16, 2021 10 min read

Bol.com automatiseren: Wat je moet weten

Written byEsmee van vliet
Bol.com automatiseren

Een zakelijk verkoopaccount op bol.com biedt veel voordelen. Zo heb je toegang tot miljoenen consumenten in Nederland en België. Maar een nieuw verkoopkanaal vergroot ook de kans op meer administratieve rompslomp. Om je verkoopproces soepel te laten verlopen, kun je ervoor kiezen om bepaalde taken te automatiseren via bol.com. Dit doe je door het integreren van je systemen in één tool en slimme trucjes in te stellen. In deze blog lees meer over automatiseren via bol.com.

Bol.com automatiseren: de belangrijkste voordelen

In de wirwar aan communicatie- en verkoopkanalen is het soms lastig om overzicht te houden. Heeft de klant op bol.com besteld? Of via je eigen website? En komt de klantvraag binnen via bol.com? Of via een van je andere communicatiekanalen? Als je je communicatie en verkoop handmatig regelt, kan dit tijdrovend zijn. Automatisering via bol.com is de oplossing. Het bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt ook voor:

  • Meer tevreden klanten
  • Hogere verkoop
  • Meer bezoekers

Automatiseren via bol.com

Als je alle stappen hebt doorlopen om te starten als zakelijk verkoper op bol.com, kun je gaan automatiseren. Laten we beginnen met het automatiseren van je eigen systeem met bol.com. Als je deze twee systemen namelijk aan elkaar koppelt, beheer je je verkoop vanuit één plek.

API

Een koppeling maken tussen twee systemen gaat via een zogenoemde API. Dit kun je zien als een bruggetje: het brengt van het ene systeem informatie over naar het andere systeem. Als zakelijk verkooppartner bij bol.com maak je gratis gebruik van de API.

Één systeem

Door de gratis API te gebruiken, koppel je je eigen verkoopsysteem aan je bol.com account. Op deze manier hoef je alleen in je eigen verkoopsysteem aanpassingen te maken in bijvoorbeeld je assortiment of voorraad. De API krijgt gelijk een seintje en de informatie wordt overgebracht naar bol.com.

Efficiëntieslag

Het koppelen van de bol.com API aan je eigen verkoopsysteem scheelt dus tijd. Je hoeft maar één keer aanpassingen door te voeren en beide systemen tonen dezelfde informatie. Zo werk je niet alleen efficiënter, maar voorkom je ook fouten.

Integraties via andere partners

Om klanten snel te woord te staan, maakt de bol.com API het mogelijk om te integreren met verschillende platformen. Met deze integraties kun je je verkoopaccount zo efficiënt mogelijk gebruiken. Mijn collega Pim heeft een lijst gemaakt met 6 must-have bol.com integraties. Hieronder lees je de verkorte variant:

Lightspeed

Met de bol.com integratie van Lightspeed koppel je het partnerplatform aan je webshop. De koppeling werkt automatisch je prijzen en voorraad bij op bol.com. Zo hoef je niet tussen de twee platformen te schakelen.

Picqer

Het beheren van je magazijnvoorraad gaat nog makkelijker met de integratie van Picqer. Bestellingen importeer je automatisch en verstuurde pieklijsten worden direct bij bol.com gemeld als verzonden.

Sendcloud

Het verzenden van bestellingen kost veel tijd. De integratie van bol.com met Sendcloud versnelt dit proces door handige verzendtools voor picking, packing en labels. Ook kun je klanten makkelijk op de hoogte houden met branded tracking pagina’s.

MyParcel

Maak je geen gebruik van Sendcloud? Dan maak je misschien wel gebruik van MyParcel. Met de bol.com integratie van MyParcel importeer je al je bol.com bestellingen in één klik. Ook hier bespaar je weer kostbare tijd.

Channable

De integratie van bol.com met Channable maakt het mogelijk om gemakkelijk te adverteren op bol.com. Is iets uitverkocht? Dan hoef je het niet aan te passen, de API zorgt ervoor dat de informatie in de advertentie altijd up-to-date is.

Automatiseer je klantcommunicatie met Trengo

Om een sterspeler te worden op bol.com, moet je als merk proactief zijn. Trengo’s klantenservice platform helpt je al je klantcommunicatie makkelijk te managen. In het platform integreer je al je communicatiekanalen in één inbox. Ook je berichten van bol.com. Een groot voordeel van Trengo is dat je je communicatie kunt automatiseren.

Quick replies

Krijg je veel dezelfde klantvragen? Dan is het handig om een aantal standaard antwoorden klaar te hebben staan. In Trengo stel je gemakkelijk een aantal quick replies op. Vervolgens kun je met één klik op de knop de klant direct een reactie sturen. Zo geef je snel antwoord op terugkerende vragen en bewaak je je tone of voice.

Regels

Een andere handig truc om klantcommunicatie te automatiseren is het instellen van regels. Met regels loop je als het ware een bepaald scenario af. Stel dat een bericht het woord retouren in het onderwerp heeft staan. Trengo herkent het woord en stuurt de klant een standaard antwoord of verwijst het ticket toe aan een collega. Met regels krijgen klanten dus sneller een reactie én organiseer je tegelijkertijd je inbox.

Auto-replies

Proactieve klantcommunicatie is heel belangrijk. Maar dat is niet altijd mogelijk buiten openingstijden. Automatische antwoorden zijn hiervoor de oplossing. Je stelt ze in Trengo gemakkelijk in voor na sluitingstijd of in vakantieperiodes. Zorg ervoor dat je de klant in het bericht laat weten wanneer je er weer bent. Zo schep je een duidelijk verwachtingspatroon.

Labels

Volero — de grootste vloerkledenwebshop van Nederland — heeft een groot aanbod vloerkleden online. Ze bieden de kleden aan via zowel hun eigen website als bol.com. Om te zorgen dat alle klantvragen efficiënt worden afgehandeld, werkt het klantenservice team met labels. Zo hebben ze bijvoorbeeld het label bol.com, waardoor een ticket van bol.com altijd bij de juiste persoon terecht komt.

Automatiseer je klantcommunicatie

Wil je zelf aan de slag met automatisering? Probeer Trengo nu twee weken lang helemaal gratis uit.

Probeer Trengo gratis uit 🚀

Bij Trengo is thuiswerken alleen geen obstakel meer om ons werk goed te kunnen blijven doen. Ben je benieuwd naar onze gedeelde team inbox? Probeer het zelfs dan eens uit, dat kan twee weken helemaal gratis.

Begin je gratis trial

Meer dan 20.000 bedrijven gingen je voor.

Written by Esmee van vliet

More great articles