juli 2, 2021 10 min read

Zo voeg je live chat toe aan je website

Written byLiselot Hofman
live chat op je website

Veel ondernemers hoeven geen twee keer na te denken over het aanbieden van live chat op hun website. Maar liefst 75% van de consumenten verkiest live chat over elk ander communicatiekanaal. In 2021 is het hebben van live chat op je e-commerce website net zo normaal als de aanwezigheid van verkopers in een kledingwinkel.

Ik vertel je alles wat je moet weten om te kunnen starten met live chat op je website.

In deze blog deel ik:

  • 5 voordelen van live chat op je website
  • 2 manieren om live chat aan je website toe te voegen

5 voordelen van live chat op je website

Met live chat kun je on the spot communiceren. De tool brengt veel andere voordelen met zich mee die je sales verhogen, efficiënter laat werken en klanttevredenheid vergroot.

Dit zijn de vijf grootste voordelen:

1. Klanten gebruiken graag live chat

Onder 29% van de Nederlandse consumenten is live chat het laatst gebruikte klantenservice kanaal. Live chat heeft zijn populariteit te danken aan de snelheid en toegankelijkheid.

2. Live chat helpt je leads te verzamelen

Wanneer je in contact komt met een (potentiële) klant via live chat heb je al bijna een lead te pakken. Je hoeft alleen nog te vragen naar klantinformatie zodat je sales team vervolgens contact op kan nemen.

3. Live chat verbetert je conversie

Naast het verzamelen van leads kan live chat je conversie ook drastisch verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat 60% van klanten een lange wachttijd ervaart als grootste frustratie bij klantenservice.

Wanneer de klant een probleem tegenkomt tijdens zijn klantreis, kan hij direct om hulp vragen via live chat. Bied je hier geen chat oplossing aan, dan heb je de kans dat potentiële klanten je website verlaten. In dit geval kost het sturen van een e-mail of bellen net teveel moeite. Met live chat kun je direct support bieden op het juiste moment.

Tip: inspireer jezelf met deze 15 beste live chat begroetingen voor een hogere conversie.

4. Live chat voor upselling en cross-selling

Het is gemakkelijker om meer te verkopen wanneer je al in contact bent met een klant. Dit maakt live chat het ideale kanaal voor upselling en cross-selling.

Via live chat kun je er achter komen wat de behoeftes van je klant zijn, daarna het juiste product adviseren en later upsellen of cross-sellen.

Een voorbeeld van cross-selling via live chat is het aanbieden van een strandlaken met korting wanneer iemand advies vraagt voor het kopen van de juiste bikini.

5. Live chat bespaart je klantenserviceteam tijd

In plaats van één telefoongesprek kan je klantenservice medewerker maar liefst vijf live chat gesprekken tegelijkertijd voeren. En wanneer de klant langzaam reageert, kan de medewerker een andere chat openen. Veel efficiënter, toch?

Live chat toevoegen aan je website

De beste manier om live chat aan je website toe te voegen is door een multichannel platform te gebruiken, zoals Trengo.

Live chat opzetten in Trengo

Met Trengo kun je niet alleen live chat toevoegen aan je website widget, maar ook alle andere favoriete kanalen van je klanten. Van WhatsApp tot Facebook Messenger en SMS. Je live chat gesprekken ontvang je samen met al je andere kanalen in één inbox.

live chat op je website met een website widget
Trengo’s website widget

Je voegt live chat aan je website toe in 6 simpele stappen:

1. Start een gratis trial bij Trengo

2. Vervolgens ga je naar instellingen > kanaal > live chat

3. Geef je chat een interne naam, maak een team verantwoordelijk voor inkomende live chat gesprekken en klik op ‘kanaal aanmaken’

4. Vul het formulier in voor algemene instellingen

5. Navigeer naar je website widget en schakel je website chat in.

* Als je nog geen website widget hebt aangemaakt, moet je eerst een website widget toevoegen

6. Vul het formulier in en personaliseer je website chat

Live chat via een website widget

De meeste bedrijven bieden live chat aan via een website widget rechts onderaan hun website. De website widget nodigt klanten uit om een gesprek te starten als ze met vragen zitten. Als de klant de website widget opent kan er direct gechat worden.

Met een website widget kunnen klanten je vinden in elke fase van de customer journey. Het versturen van een berichtje is gedaan met één druk op de knop.

In Trengo kun je de website widget zo personaliseren dat hij perfect aansluit bij je website. Denk aan de naam, kleuren, logo, positie, en meer.

Je kunt een website widget aan je website toevoegen in de volgende 7 stappen:

1. Start je gratis proefperiode bij Trengo

2. Ga naar instellingen > instellingen > website widget

3. Klik op het groene + teken

4. Vul het formulier in om algemene instellingen aan te passen

5. Installeer je website widget via source code of Google Tag Manager

6. Voeg kanalen toe aan je website widget

7. Sla de gegevens op

Ben je benieuwd naar de look en feel van een Trengo website widget? Check onze homepagina en start een live chat gesprek. Mijn collega’s helpen je graag verder!

Probeer Trengo gratis uit 🚀

Bij Trengo is thuiswerken alleen geen obstakel meer om ons werk goed te kunnen blijven doen. Ben je benieuwd naar onze gedeelde team inbox? Probeer het zelfs dan eens uit, dat kan twee weken helemaal gratis.

Begin je gratis trial

Meer dan 20.000 bedrijven gingen je voor.

Written by Liselot Hofman

More great articles