december 31, 2019 10 min read

Wat is een zakelijk WhatsApp account?

Written by
Een zakelijk WhatsApp account

Sinds de lancering van WhatsApp Business is het mogelijk om een officieel zakelijk WhatsApp account te starten voor je bedrijf. Dit kan op twee manieren. Allereerst via de gratis WhatsApp Business Applicatie voor een klein bedrijf en ook via de WhatsApp Business API voor het MKB en grote corporaties. In deze blog leg ik uit wat een zakelijk WhatsApp account is, hoe WhatsApp Business werkt en welke optie de beste keus is voor jouw bedrijf. 

 • Wat is WhatsApp Business?
 • De WhatsApp Business applicatie
  • Mogelijkheden WhatsApp Business applicatie
  • Hoe werkt de app?
  • Beperkingen van de WhatsApp Business applicatie
 • De WhatsApp Business API
  • Mogelijkheden WhatsApp Business API
  • Hoe werkt de API?
  • WhatsApp Business API partners
 • Welke optie past het beste bij jouw bedrijf, de WhatsApp Business applicatie of de WhatsApp Business API?
 • WhatsApp Business voor zakelijk gebruik; inzetten of niet?

Wat is WhatsApp Business precies?

WhatsApp Business is de officiële oplossing van WhatsApp Inc. waarmee bedrijven zakelijk gebruik kunnen maken van WhatsApp. Zo kunnen bedrijven via de app communiceren met hun klanten.

Met meer dan 1,5 miljard actieve gebruikers wereldwijd is WhatsApp het ideale kanaal om contact te houden met je klanten. Begin 2018 heeft WhatsApp de WhatsApp Business applicatie en de WhatsApp Business API gelanceerd. Het is voor bedrijven ook niet meer toegestaan om de consumentenversie van WhatsApp in te zetten voor zakelijke communicatie. 

WhatsApp Business conversatie

De WhatsApp Business applicatie

De WhatsApp Business applicatie is geheel gratis en te downloaden voor android en iOS. De app beschikt over dezelfde functionaliteiten als de consumenten app. Denk hierbij aan het gebruik van Web WhatsApp, video- en spraakoproepen uiteraard het sturen van eenvoudige berichtjes.  Speciaal voor bedrijven zijn er echter extra features toegevoegd. WhatsApp is hard bezig om deze functionaliteiten uit te breiden. 

De extra mogelijkheden van WhatsApp Business

De WhatsApp Business app is speciaal bedoeld voor het kleine bedrijf en heeft 5 extra mogelijkheden waar de consumentenversie van WhatsApp niet over beschikt. Maak je nog steed gebruik van de consumenten app? Dankzij deze mogelijkheden raden wij je zeker aan om over te stappen naar de WhatsApp Business applicatie:

#1 Bedrijfsprofiel

Met de WhatsApp Business App is het mogelijk om een bedrijfsprofiel te creëren. Het bedrijfsprofiel biedt de mogelijkheid om handige informatie zoals een beschrijving van je bedrijf, het adres, een email adres en een website toe te voegen. 

#2 Snelle antwoorden (quick replies)

Snelle antwoorden, ook wel quick replies genoemd, zorgen er voor dat veelgestelde vragen snel en gemakkelijk beantwoord kunnen worden. Deze berichten komen als suggestie waardoor jij het tekstveld met een druk op de knop kan vullen met een uitgebreid antwoord.

#3 Labels

Labels zorgen ervoor dat je contacten kunt organiseren en makkelijk kunt vinden binnen de app. Zo blijft je account overzichtelijk. 

#4 Automatische berichten

Door automatische berichten in te stellen, kun je automatisch antwoorden op berichten van je klanten. Ben je bijvoorbeeld afwezig, dan is het mogelijk om een afwezigheidsbericht in de stellen die meldt dat je spoedig zult antwoorden. Met de functie voor automatische berichten is het ook mogelijk om een automatische begroeting in te stellen. 

#5 Catalogus

Het is ook mogelijk om een catalogus van je producten of diensten aan te bieden in de WhatsApp Business applicatie. Op deze manier hebben klanten een duidelijk overzicht over welke producten en diensten je levert. 

Al onze geheimen, rechtstreeks in je inbox

We mailen je alleen waardevolle tips, trends en strategieën rondom customer service, productiviteit en teamwork.

Hoe werkt de WhatsApp Business applicatie?

Om de WhatsApp Business applicatie te gebruiken volg je de volgende stappen:

 1. Download de app op je iPhone of Android toestel vanuit de AppStore of Google play store. 
 2. Lees de voorwaarden goed door en klik op accepteren & doorgaan.
 3. WhatsApp checkt of de consumentenapplicatie het nummer al gebruikt op het toestel. Is dit het geval, dan kan de chatgeschiedenis overgezet worden naar de WhatsApp Business app. Let op: dit is niet ongedaan te maken. 
 4. Klik op gebruik een ander nummer als je het huidige getoonde nummer niet wilt gebruiken.
 5. Voer het nummer in dat je wél wilt gebruiken. Een bevestigingscode wordt vervolgens verzonden naar het nummer dat is opgegeven. Je kan ook een vast telefoonnummer kiezen. In dit geval krijg je een spraakoproep met de bevestigingscode. 
 6. Voer de naam van je bedrijf in. Mocht het bedrijfsnaam niet aan de voorwaarden van WhatsApp voldoen dan krijg je hier een melding van.
 7. Voeg een profielfoto van het bedrijf toe. 
 8. Nu kun je WhatsApp Business zakelijk inzetten!

Beperkingen van de app

De WhatsApp Business applicatie kan veel voordelen hebben voor je bedrijf. Er hangen echter ook wat nadelen aan de app die de API niet heeft. 

#1 Eén apparaat

Het nummer voor de WhatsApp Business App kan maar op één apparaat tegelijk geregistreerd worden. Het is dus niet mogelijk om deze op meerdere telefoons of tabets tegelijk te installeren. Wil je een ander toestel gebruiken? Dan dient het nummer overgeplaatst te worden naar dat specifieke apparaat. 

#2 Een gebruiker

Omdat het nummer voor de WhatsApp Business App maar op één apparaat geïnstalleerd kan worden, is het ook niet mogelijk om WhatsApp in te zetten voor meerdere gebruikers. Dit betekent dus dat je als bedrijf niet meerdere mensen gebruik kan laten maken van WhatsApp Business. Via de WhatsApp Business API is dit wel mogelijk. 

Wat is de WhatsApp Business API?

De WhatsApp Business API is ideaal voor bedrijven die WhatsApp actief in willen zetten voor hun klantcontact. WhatsApp biedt deze API aan via verschillende partners. Het is wel nodig om deze API te integreren in een dashboard. Gelukkig zijn er genoeg partijen die al met de WhatsApp Business API werken en een kant-en-klare oplossing bieden om WhatsApp professioneel op een zakelijk manier te gebruiken. 

Zakelijk WhatsApp account

Mogelijkheden van WhatsApp Business API op een rij

De WhatsApp Business API biedt de volgende mogelijkheden:

#1 Bedrijfsprofiel

Net als bij de app is het mogelijk om een bedrijfsprofiel te creëren. Met dit bedrijfsprofiel kun je alle belangrijke informatie van jouw organisatie aan klanten tonen. Denk bijvoorbeeld aan een omschrijving van het bedrijf, de locatie, een e-mailadres en een website. 

#2 Berichtinstellingen

De berichtinstellingen zijn ook beschikbaar in de app. Je kunt antwoorden op de vragen van de klanten, maar ook automatische berichten naar contacten sturen via de WhatsApp Template Messages. 

#3 Meerdere gebruikers

Dit is waarschijnlijk de nummer 1 reden om gebruik te maken van de WhatsApp Business API in plaats van de app. Door gebruik te maken van de API kunnen meerdere werknemers zich bezig houden met inkomende berichten.

#4 Chatbots

Via de API is het ook mogelijk om chatbots in te zetten. Door het inzetten van chatbots kun je gesprekken via WhatsApp automatiseren. 

Hoe werkt de WhatsApp Business API?

Als je gebruik wilt maken van de WhatsApp Business API, heb je twee opties. De eerste optie is om zelf de API te verbinden met één van de partners die deze functionaliteit aanbieden.

Wij raden echter de tweede optie aan: gebruik maken van een software oplossing, zoals Trengo, die al een integratie heeft met de WhatsApp Business API partners. Via deze weg wordt er een complete software oplossing aangeboden, die direct klaar is voor gebruik.

Wanneer een klant contact met je opneemt via WhatsApp, is het mogelijk om tot 24 uur na het laatste bericht op deze klant te reageren. WhatsApp staat niet toe dat er zomaar willekeurige berichten naar nummers worden gestuurd. Buiten deze 24 uur, of na een officiële opt-in van de gebruiker, is het alleen toegestaan om WhatsApp Template Messages te versturen. 

Let op! Niet ieder bedrijf mag gebruik maken van WhatsApp.

WhatsApp Business API partners

De wereld telt zo’n 40 WhatsApp Business API partners. Trengo biedt een integratie met 3 van deze partijen aan. Mocht je interesse hebben om zakelijk gebruik te maken van de API dan adviseren wij je contact met ons op te nemen om alle mogelijkheden te bespreken. Wij zullen je begeleiden in heel het proces om een nummer voor WhatsApp Business te registreren. Daarnaast zorgen we ervoor dat je direct kunt beginnen als de registratie voltooid is. 

Zakelijk WhatsApp team inbox

Welke optie past het beste bij jouw bedrijf; de app of de API?

FeatureWhatsAppWhatsApp Business AppWhatsApp Business API
Beschikbaar voorConsumentenEén gebruikerMKB / Enterprise
KostenGratisGratisVariabel
Een gebruiker
End to end encryptie
GDPR
Zakelijk account
Website to WhatsApp chat
Bots & Automation⚠️
Data protection⚠️
Meerdere gebruikers
Gedeelde team inbox
Schaalbaar
Integratie met Trengo
(via officiele WhatsApp Business partners)
Enterprise level software
Lead engagement
Template messages

WhatsApp Business voor zakelijk gebruik inzetten; ja of nee?

De mogelijkheden van WhatsApp Business zijn ideaal voor ieder bedrijf dat regelmatig contact heeft met klanten. Daarom raden wij het zeker aan. De app en API hebben beiden voor- en nadelen. Het voordeel van de applicatie is dat deze gratis is. De nadelen zijn echter dat de app maar op één apparaat geïnstalleerd kan worden en maar door één gebruiker ingezet kan worden. Heb jij een klein lokaal bedrijf, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. 

Probeer Trengo 14 dagen lang gratis uit 🚀

Wil jij WhatsApp Business zakelijk inzetten met meerdere gebruikers? Dan raden wij aan gebruik te maken van de API en deze te integreren met Trengo. Trengo ondersteunt verschillende WhatsApp business partners en biedt een gebruiksvriendelijke interface. Hieruit kunnen verschillende werknemers tegelijk communiceren met klanten.

Start je gratis trial

Meer dan 20.000 bedrijven gingen je voor.

Lees ook:

Written by

Growth Marketeer & WhatsApp Business Expert bij Trengo.

More great articles