Klantenservice
May 18, 2019

7 tips voor een goede klantenservice

Tamara
Tamara Berner

Een goede klantenservice doet meer dan alleen vragen beantwoorden van klanten. Steeds vaker zie je dat de functie “klantenservice medewerker” wordt omgevormd tot “customer success medewerker”. En het woord “success” in deze titel wil eigenlijk zeggen dat je van iedere klant case een succes wilt maken, oftewel: de klanten méér dan blij maken. Maar hoe zorg je er nou voor dat iedere klant bij jouw organisatie kan rekenen op een succesverhaal? Hieronder 7 tips!

Gun de klant een persoonlijke ervaring, ook online

Tegenwoordig vindt vrijwel alle communicatie online plaats. Dit is voor de klant makkelijk en snel, maar kan zorgen voor een wat afstandelijke ervaring. Dit terwijl juist het persoonlijke aspect ontzettend belangrijk is voor de klant. Dit gevoel kun je al bereiken met een aantal simpele stappen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de klant zijn naam herhaalt of noemt op het moment dat er wordt gebeld. Laat ook weten wie jij bent tijdens een gesprek via chat of social media. Zo heeft de klant het gevoel dat hij belt met een echt persoon in plaats van met een organisatie. Dit soort kleine verschillen maken van een gemiddelde klantenservice een goede klantenservice.

LSD, ook bij de klantenservice

Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar het is vrijwel het belangrijkste onderdeel van een goede klantenservice: luisteren, samenvatten en doorvragen. Vaak ken je je producten zelf door en door en ben je geneigd een oplossing te bieden voordat de klant al is uitgepraat. Hierdoor vergeet je vaak te luisteren naar wat de klant daadwerkelijk wil vragen of vertellen.

Door aan het einde van een uitleg van de klant het verhaal nog even kort samen te vatten, weet je zeker dat je samen op één lijn zit. Is dit niet het geval, blijf dan net zo lang doorvragen totdat het verhaal duidelijk in beeld is.

Maak verwachtingen waar

We hebben waarschijnlijk allemaal ooit ergens geleerd dat ‘nee’ verkopen zo ongeveer het slechtste is wat je kunt doen. Maar stel je de andere kant eens voor. Hoe vervelend is het als iemand je iets beloofd, maar het vervolgens niet nakomt? Natuurlijk wil iemand het liefst precies weten wanneer hij een gewenste functie kan gebruiken, maar het ontwikkelen van deze functie kan soms ingewikkelder zijn dan het in eerste instantie lijkt.

Voor je het weet komen de ontwikkelaars onverwachts een probleem tegen, maar heb jij de klant beloofd dat hij eind deze week de functie al kan gebruiken. Zorg er dus voor dat je duidelijk doorgeeft wat een klant kan verwachten, maar wees ook vooral eerlijk bij het doen van beloftes.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een lege inbox aan het eind van de dag kan je een ontzettend prettig gevoel geven. Daarnaast wil je klanten het liefst zo snel mogelijk te woord staan. Toch is het niet verstandig om alle chats altijd direct op te pakken. Belangrijk is dat je voor jezelf nagaat hoeveel chats je tegelijkertijd aan kunt en dat je dus ook niet meer chats voor je rekening neemt. Een tip is om jezelf op “offline” te zetten op het moment dat je niet meer chats wilt aannemen. Zo zien je collega’s direct waar ze aan toe zijn.

Naast het aantal chats dat je tegelijkertijd wilt beantwoorden, is ook het correct beantwoorden van vragen belangrijk. Probeer chats niet zo snel mogelijk af te handelen, maar ga écht op zoek naar het juiste antwoord. Soms vergt dit wat extra uitzoekwerk, of moet je hiervoor een collega even iets vragen. Geef dit ook altijd door aan de klant.

Gaat het over een chatgesprek en mocht het antwoord wat meer tijd vergen, kun je hem ook altijd vragen of je de klant via de mail op de hoogte kunt houden. Zo laat je iemand niet onnodig wachten. Belangrijk hierin is dat je de vraag van een klant wel altijd beantwoordt. Laat geen vragen liggen, maar reageer op alles. Ook als je een vraag niet met ja kunt beantwoorden.

Denk mee in oplossingen

De klant denkt heel vaak in zijn of haar eigen oplossingen voor een situatie waar de organisatie tegenaan loopt. Als klantenservice medewerker ben jij echter dé expert. Houd dit altijd in je achterhoofd en denk met de klant mee in oplossingen voor het probleem. Denk dus in mogelijkheden, niet in drempels.

Wacht niet tot een klant jou benadert

Zoals gezegd: goede klantenservice is meer dan het beantwoorden van klantvragen. Het is van belang dat er een goede relatie wordt opgebouwd met een klant. Dit is niet alleen de taak van de Sales-afdeling, maar zeer zeker ook van een klantenservice medewerker. Jij bent uiteindelijk de product specialist en de persoon waar de klant terecht kan met alle vragen.

Bovendien is het altijd verstandig om de klant op de hoogte te stellen van aankomende wijzigingen of updates. Zeker wanneer dit gevolgen heeft voor de werkwijze van de klant. Zo kunnen zij zich hier ook goed op voorbereiden en onderhoud je de klantrelatie.

Lach! Ook als de klant je niet kan zien

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: blijven lachen, ook als de klant je niet ziet. Zeker bij telefoongesprekken kan het gevoel van een glimlach wonderen doen. Deze is namelijk door de telefoon heen te horen. Dat klinkt gek, maar door te glimlachen klink je automatisch een stuk enthousiaster en vrolijker. Zo geef je de klant direct een positief gevoel wat sneller resulteert in een leuk gesprek!

Probeer Trengo gratis uit 🚀

Bij Trengo is thuiswerken alleen geen obstakel meer om ons werk goed te kunnen blijven doen. Ben je benieuwd naar onze gedeelde team inbox? Probeer het zelfs dan eens uit, dat kan twee weken helemaal gratis.

Begin je gratis trial

Meer dan 20.000 bedrijven gingen je voor.

Deel dit artikel van Tamara 🚀

Tags

Andere interessante artikelen

Hoe gebruik je Google Business Messages

Hoe gebruik je Google Business Messages?

Google heeft recentelijk een compleet nieuw communicatiekanaal gelanceerd genaamd Google Business Messages. Dit nieuwe product creëert een…

Lees verder

Dit zijn de 13 allerbeste customer experience software tools

Customer experience software is een essentiële investering voor elke onderneming die (gedeeltelijk) online actief is.…

Lees verder
Customer service trends for 2021

De belangrijkste trends voor e-commerce klantenservice teams in 2021

Als er iets is wat we het afgelopen jaar geleerd hebben, is het dat de toekomst…

Lees verder

Blijf up to date

Ontvang maandelijks geweldige content in je inbox. Geen spam.
Alleen geweldige content, we delen niet je gegevens met derden.