Cookie Preferences
close
Articles Related to Communication
Reading time icon
10
min read
April 6, 2020
Apr 6, 2020

Een Facebook Messenger chatbot maken zónder code

Pim de Vos
Written by
Pim

Een Facebook Messenger chatbot kan erg waardevol zijn voor elk moderne bedrijf. Waar de meeste bedrijven hun marketingactiviteiten nog steeds focussen op hun social media pagina's, vergeten ze de bijbehorende chats nog wel eens. Ze denken dat de verbinding zoeken met klanten gedaan moet worden door te posten. Messenger is gewoon dat vervelende ding waar je niet omheen kunt als je op Facebook zit. Ze werken ermee omdat het nu eenmaal moet, niet omdat ze het willen.

Als jij ook zo'n ondernemer bent, word dan alsjeblieft wakker.

Vandaag de dag zijn mensen vaker te vinden op hun chat apps zoals Facebook Messenger dan op hun social media accounts. Facebook Messenger is de grootste messaging app ter wereld, met meer dan een miljard gebruikers per maand.

Als bedrijf kun je direct in contact komen met de consumenten via Messenger. Dit gaat een stuk moeilijker via een organische post, waarvan je moet hopen dat je volgers hem sowieso te zien krijgen. Facebook Messenger is direct en, belangrijker nog, supereffectief.

Steeds meer merken krijgen dit door en zijn daarom bezig om het onderste uit de Facebook kan te halen. Eén manier waarop ze dit doen is door Facebook Messenger bots in te zetten. De chatbots helpen ze met het beantwoorden van klantvragen, verzamelen van leads en het upsellen aan bestaande klanten.

Wat is een Facebook Messenger chatbot?

Een Facebook messenger chatbot gebruikt technologie om inkomende berichten te beantwoorden en gesprekken te simuleren. Chatbots kunnen hiermee veelgestelde vragen beantwoorden en klanten voorzien van passende informatie. Daarnaast verzamelen ze ook leads, zelfs als je slaapt.

Je kunt ook een flow maken, waarin consumenten multiple choice vragen krijgen zoals "wil je met sales of klantenservice spreken', of 'heb je een vraag over het product of over de levering', enzovoorts. Dit maakt het gemakkelijker en minder tijdrovend om klanten te segmenteren en in contact te brengen met de juiste afdelingen.

Wat is een Facebook chatbot?

Los van het feit dat deze technologie natuurlijk gewoon vet is, bespaart het je customer service en sales medewerkers ook ontzettend veel tijd. De verwachting is dat in de nabije toekomst meer dan 85% van alle klantcontactmomenten gaan plaatsvinden zonder dat daarbij sprake is van menselijk contact. Chatbots helpen dus met het verbeteren van de productiviteit van je organisatie. Tegelijkertijd bespaar je ook kosten.

De voordelen van een Facebook chatbot

Facebook Messenger wordt steeds populairder

Zoals eerder aangegeven, worden chat apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger steeds groter. Facebook Messenger heeft al meer dan een miljard gebruikers per maand.

Vroeger was Facebook nog perfect voor bedrijven om in contact te komen met hun (potentiële klanten). Het organische bereik was geweldig, er werd veel geklikt op links en de kosten van betaalde advertenties lagen erg laag. Vandaag de dag zijn veel marketeers al overgestapt naar nieuwe kanalen, omdat Facebook niet meer is wat het ooit was.

Dit betekent niet dat hetzelfde ook geldt voor Facebook Messenger. Integendeel.

Nooit meer waardevolle klantinteracties mislopen

Klantcommunicatie via Facebook Messenger staat nog steeds relatief in de kinderschoenen. Veel bedrijven zijn nog niet verder gegaan dan soms wat vragen beantwoorden, of klanten doorverwijzen naar hun website 'voor meer informatie'. Nog meer bedrijven checken hun Facebook Messenger zelfs niet eens regelmatig, en komen er één keer in de zoveel tijd achter dat ze weer een klant zijn misgelopen.

Elk bericht waar je te laat op reageert had een waardevolle lead kunnen zijn, of een trouwe klant die je nu wellicht kwijt bent aan de concurrentie.

De voordelen van een Facebook Chatbot

Zelfs als je één keer per dag even je Facebook Messenger checkt is dit eigenlijk niet genoeg. Klanten willen meer dan ooit een razendsnelle reactietijd van bedrijven. Facebook Messenger is een chat kanaal waarop mensen zijn gewend aan snelle reacties van familie en vrienden. Of het nu eerlijk is of niet, ze verwachten hetzelfde van jouw organisatie.

Helaas hebben de meeste bedrijven niet de middelen om zo snel te reageren op alle inkomende berichten. Laat staan als ze daarbij continu al hun social media accounts af moeten struinen. Dit is waarom een Facebook Messenger chatbot zo waardevol kan zijn.

Facebook Messenger chatbots slapen niet

Iedereen heeft voldoende slaap nodig. Zorg ervoor dat je genoeg nachtrust krijgt, het liefst 8 uur per nacht.

Begrijp echter wel dat klanten zich totaal niet zullen bekommeren om je rust of slaappatroon. Met de mogelijkheid om elk moment van de dag contact te zoeken, zul je geregeld buiten openingstijden benaderd worden. Zeker wanneer je berichten in het weekend ontvangt, zul je pas flink later kunnen antwoorden.

Gelukkig heeft je chatbot geen slaap nodig en kan hij zo elke bezoeker van een antwoord voorzien.

Verbeter de conversie van ‘stuur naar Facebook Messenger’ ads

Wanneer je een Facebook advertentie plaatst, krijg je de mogelijkheid om een 'send to Facebook Messenger' call-to-action toe te voegen. Hiermee gaat de bezoeker rechtstreeks naar de chat als hij op je advertentie klikt.

Dit is een topfeature die het mogelijk maakt om persoonlijk contact te maken met geïnteresseerden die je specifiek hebt kunnen targeten op Facebook. Het probleem is echter dat je geen controle hebt over het moment waarop je het bericht krijgt. Dit betekent dat veel potentiële klanten niet converteren, simpelweg omdat het niet mogelijk is om 24/7 aanwezig te zijn.

Hoe Facebook Messenger chatbots je conversie kunnen verbeteren.

Een Facebook Messenger chatbot kan ook dit probleem verhelpen. Het kan de lead vragen om contactinformatie zodat je sales team het de volgende dag direct kan oppakken.

Verwijs klanten naar de juiste vestiging

Als je bedrijf meerdere vestigingen heeft, maar slechts 1 Facebook accounts, is de kans aanwezig dat je veel van je tijd besteedt aan het doorverwijzen van chatters naar de juiste vestigingen.

Een bot kan ook dit uit handen nemen.

Sommige chatbots hebben namelijk een location finder waarmee ze inkomende berichten naar de juiste vestiging kunnen sturen. Je hoeft alleen de locaties van de verschillende vestigingen in te voeren. Ook dit scheelt weer veel tijd voor je klantenservice team.

Location finder voor de Facebook Messenger chatbot

Als iemand niet duidelijk genoeg is over zijn locatie, kan de chatbot doorvragen. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld tien vestigingen hebt in Utrecht, en de klant aangeeft uit Utrecht te komen. Wanneer de klant een locatie noemt die de chatbot niet herkent, kan de bot een standaard fallback message communiceren. Hierin kan het de klant vragen om het nog eens te proberen.

Je kunt de bot ook zo instellen dat hij een lijstje met beschikbare locaties laat zien. Zo kan de klant zelf kiezen met welke vestiging hij of zij in contact wil komen.

Personaliseer Facebook bot gesprekken met dynamic content

Als je het jezelf allemaal nóg makkelijk wil maken, kun je ook dynamic content toevoegen aan je chatbot. Dit maakt het mogelijk om gesprekken te personaliseren. Je kunt je bot zo informatie laten opvragen uit andere software systemen waar jouw organisatie gebruik van maakt.

Dit kan ik het beste illustreren met een voorbeeld. Laten we zeggen dat je jouw warehouse software hebt verbonden met je Facebook Messenger chatbot. Als een consument dan vraagt hoeveel voorraad er nog is van een specifiek product, kan de bot deze informatie direct opvragen en communiceren.

Facebook Messenger chatbot with dynamic content

Als dit allemaal goed is ingesteld, maak je het je klanteservice team aanzienlijk gemakkelijker. Veel klanteservice afdelingen besteden namelijk ontzettend veel tijd aan het beantwoorden van dit soort eenvoudige vragen. Dynamic content neemt een flink deel voor zijn rekening.

Hoe maak je zelf een Facebook Messenger chatbot?

Overtuigd dat je een chatbot zou willen uitproberen? In dat geval heb je twee opties. Je kunt je eigen chatbot maken en deze linken aan Facebook's API. Dit kan vrij ingewikkeld zijn, dus zorg dat je hiervoor contact zoekt met goede developers.

Een andere optie is om Trengo te gebruiken, een gedeelde omnichannel inbox met een ingebouwde chatbot. In dit geval hoeft je Facebook account alleen maar gelinkt te worden aan Trengo, waarna je direct van start kunt gaan. Je zou je ouders kunnen leren een bot te maken in Trengo, zo makkelijk is het.

[embed_nl_signup]

Pim de Vos
Written by
Pim
Senior Content Marketer

Table of Contents