Cookie Preferences
close
Communication
Reading time icon
10
min read
June 30, 2022
Jun 30, 2022

Hoe je meer boekingen voor je servicebedrijf krijgt met WhatsApp Business

Pim de Vos
Written by
Pim

Of je nu een restaurant, consultancy bedrijf of een autogarage runt: wanneer je bedrijf een service aanbiedt, geeft niets een beter gevoel dan het zien van een volle agenda.

Daarom doen succesvolle servicebedrijven er alles aan om het maken van een afspraak laagdrempelig en gemakkelijk te maken. Ze doen dit vaak door hun website opnieuw te ontwerpen, visitekaartjes te printen en kortingen te promoten. En deze dingen werken.

Maar in 2022 zou je er eerst voor moeten zorgen dat je beschikbaar bent op het communicatiekanaal dat je klanten het meest gebruiken: WhatsApp.

Waarom? Omdat “wees waar uw klanten zijn” één van de meest oude maar nog steeds meest relevante marketingregels uit de boeken is. En met meer dan 2 miljard actieve gebruikers wereldwijd, kunnen we gerust stellen dat een groot deel van je klanten WhatsApp gebruikt.

In dit artikel bespreken we hoe je ‘s werelds grootste messaging app kunt gebruiken om meer afspraken voor je bedrijf binnen te halen.

Klinkt goed. Waar begin ik?

Allereerst moet je kiezen tussen het gebruiken van de normale WhatsApp Business app en de WhatsApp Business API.

De normale WhatsApp Business app is gemaakt voor kleinere bedrijven en kan gebruikt worden door maximaal vier gebruikers. De app heeft beperkte opties wat betreft automatisering, maar klaart de klus als je het simpel wilt houden.

De WhatsApp Business API is gemaakt voor grotere bedrijven. De API maakt het mogelijk voor bedrijven om het boekingsproces op WhatsApp volledig te automatiseren, met de juiste integraties en een gemakkelijk te installeren no-code bot. Je kan de API gebruiken op meerdere apparaten en met zoveel gebruikers als je wilt.

Noot: de API heeft geen eigen interface dus je moet het installeren via een officiële WhatsApp Business Solution Provider zoals Trengo.

https://www.youtube.com/watch?v=f16HrNcO8eg&t=16s

Tactieken om meer boekingen te krijgen via WhatsApp

Een WhatsApp Business nummer aanvragen is nog maar het begin. De volgende stap is om ervoor te zorgen dat je klanten een berichtje sturen.

Een WhatsApp QR code toevoegen aan je marketing materialen

Wanneer je kijkt naar visitekaartjes, posters, flyers en andere geprinte marketing materialen, zie je vaak een QR code staan. Dit is een gemakkelijke manier voor de klant om naar de bedrijfswebsite te gaan. Handig en snel.

Maar in plaats van klanten naar een website te sturen, is mijn advies om ze naar WhatsApp te sturen. Door het scannen van de QR code start er direct een gesprek tussen jou en je klanten, zodat je eventuele twijfels kan wegnemen voordat ze een afspraak maken. Denk aan prijzen, beschikbaarheid of hoe lang de service duurt.

Het maken van een WhatsApp QR code is in minder dan twee minuten gedaan.

Allereerst moet je een click-to-chat link maken. Dit kan je doen door je WhatsApp Business nummer tussen de haakjes te zetten van de volgende link: https://wa.me/[WhatsAppNumber]

Nu kan je deze link omzetten in een QR code door een website te gebruiken zoals QR Code Generator of QR Code Monkey.

Een WhatsApp chat toevoegen aan je website

Het is niet makkelijk om mensen op je website te krijgen, laat staan om ze te laten converteren. Om de conversieratio’s te verbeteren, kunnen marketeers een WhatsApp chat toevoegen aan je website. In de chat kunnen klanten vragen stellen die hen er nog van weerhouden om een afspraak te maken.

“Waarom zou ik een WhatsApp chat toevoegen aan mijn website? Ik heb al een live chat.”

Begrijpelijk. Toch heeft een WhatsApp chat een enorm voordeel ten opzichte van de oude, vertrouwde live chat. Wanneer een klant een gesprek start en je site verlaat, kan het gesprek namelijk nog doorgaan op WhatsApp. Maar als het gesprek plaatsvindt op live chat, ben je zojuist een potentiële klant kwijtgeraakt.

Met Trengo kan je gemakkelijk WhatsApp aan je site toevoegen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=6oC5UoZtwMU&feature=emb_title

Als je eenmaal met je gratis trial bij Trengo bent gestart, kan je op twee manieren een WhatsApp widget aan je website toevoegen:

  1. Door het widget script in je website’s HTML source code te plakken.
  2. Door Google Tag Manager te gebruiken.

Voor een technische uitleg van beide manieren kan je dit artikel lezen.

Real-time gesprekken voeren

De kracht van elke messaging app is dat gesprekken in real-time worden gevoerd. Wanneer mensen contact opnemen met vrienden via WhatsApp, krijgen ze meestal binnen no time een antwoord. En ze verwachten precies hetzelfde van jouw bedrijf.

Daarom kan je WhatsApp niet inzetten en het op dezelfde manier gebruiken als e-mail. Allebei de kanalen versturen berichten, maar dat is dan ook de enigste overeenkomst. Je kan er een dag over doen om een e-mail te beantwoorden, maar je hebt maar een paar minuten om te reageren op een WhatsApp bericht. En wanneer je een bedrijf runt, heb je niet altijd tijd om zo snel te reageren.

Dat is waar automatisatie om de hoek komt kijken.

Met Trengo kan je quick replies maken om veelgestelde vragen met één klik te beantwoorden. Maak simpelweg een paar vooraf geschreven template berichten zoals “Hallo daar! Ja, er is vanavond nog een tafel beschikbaar. Hoe laat zou je willen reserveren?”. Dit bespaart je veel tijd omdat je niet steeds hetzelfde bericht hoeft te typen.

Als je nog een stap verder wilt gaan kan je WhatsApp Business gesprekken ook compleet automatiseren met een flowbot. De bot begeleidt de klant door een selectie multiple-choice vragen om een afspraak te maken. Dit kan er als volgt uit zien.

Het instellen van een flowbot is gemakkelijker dan het klinkt. Je hoeft geen developer te zijn. Gebruik simpelweg Trengo’s drag & drop blocks.

Leer hier hoe je een flowbot kan maken.

Bereik meerdere klanten met broadcast berichten

Als je niet wilt wachten tot je klanten jou een bericht sturen, heb ik goed nieuws. Door een WhatsApp broadcast bericht te sturen, kan je zelf het initiatief nemen. Een WhatsApp broadcast bericht is een bericht dat is verstuurd vanaf een enkele WhatsApp (Business) gebruiker naar meerdere telefoonnummers tegelijkertijd. Je kan deze uitgaande berichten versturen naar maximaal 800 klanten per dag.

Omdat dit een gloednieuwe feature is, wordt deze nog niet intensief gebruikt door je concurrenten. Dit resulteert in een hogere betrokkenheid dan bij al je e-mail marketing, simpelweg omdat het nieuw is.

Noot: voordat je een broadcast bericht kan versturen, moet je aan de volgende zaken denken:

  • Je klanten moeten toestemming geven voordat je hen een broadcast bericht kan sturen.
  • Alle broadcast berichten moeten verbonden zijn aan iets tijdsgebonden (zoals eerdere aankopen), worden verwacht (dus pas na toestemming) en moeten relevant zijn voor de klant.
  • Je kan alleen broadcast berichten versturen door pre-approved templates met variabelen te gebruiken.

WhatsApp wil de templates vooraf goedkeuren om spam te vermijden. Zorg ervoor dat je eerst hun commerce policy leest voordat je een template instuurt voor goedkeuring.

Hier zijn wat voorbeelden van content die je kan versturen in een broadcast bericht:

  • Een WhatsApp nieuwsbrief met je laatste diensten.
  • Een kortingscode die maar 24 uur te gebruiken is.
  • Een uitnodiging voor een speciaal evenement voor loyale klanten.

Broadcast berichten zijn ook een goede manier om bestaande klanten weer te triggeren. Laten we een autogarage als voorbeeld nemen.

“Hi [klantnaam]! Het is [aantal] maanden geleden dat je banden zijn verwisseld. Omdat de winter er weer aankomt, is het nu een goed moment om winterbanden te plaatsen. Laat het me weten als ik een afspraak voor je kan maken. We hebben deze week nog tijd.”

Je kan het bovenstaande goedgekeurde template versturen naar al je klanten. Je hoeft alleen maar de variabele tussen de haakjes in te vullen.

“Sorry, we zijn deze week helemaal volgeboekt.”

Klinkt wel goed, toch? Zorg maar dat je er klaar voor bent om dat bericht nog veel vaker te typen wanneer je met WhatsApp bent begonnen. Misschien moet je er zelfs een quick reply van maken ;-)

Trengo is er klaar voor om je te helpen met het beheren van al je inkomende berichten, gesprekken te automatiseren, WhatsApp aan je website toe te voegen en uitgaande marketing berichten te sturen.

Ben je er klaar voor om te zien wat Trengo voor je bedrijf kan betekenen?

Pim de Vos
Written by
Pim
Senior Content Marketer

Table of Contents