Cookie Preferences
close
Articles Related to Communication
Reading time icon
10
min read
February 9, 2022
Feb 9, 2022

WhatsApp Business kosten: wat je in 2022 moet weten

Luuk
Written by
Luuk
WhatsApp Business kosten

WhatsApp is het meest populaire communicatie platform wereldwijd. Met ruim 1 miljard actieve gebruikers is er een grote kans dat jouw klanten hier ook actief zijn. Logisch dus dat je met jouw bedrijf wilt aansluiten bij klanten op hun meest favoriete app.

Maar voordat je begint met WhatsApp Business wil je natuurlijk weten hoeveel het kost.

De WhatsApp Business kosten verschillen per bedrijf. Er zijn namelijk verschillende factoren die meespelen:

 • Of je de app of API gebruikt
 • Jouw WhatsApp Business Solution Provider (BSP)
 • De locatie van jouw bedrijf
 • De hoeveelheid van gesprekken begonnen door klanten
 • De hoeveelheid van gesprekken begonnen door jouw team
 • De hoeveelheid van jouw maandelijkse WhatsApp contacten

Met zoveel factoren die meespelen in de totale kosten wil je weten waar je aan toe bent. Daarom zetten we voor jou alles op een rij.

Heb je de app of de API nodig?

Het begint bij de intentie. Verwacht je niet meer dan een handje vol WhatsApp gesprekken met klanten per maand?

Kies dan voor de WhatsApp-app! De applicatie is gemaakt voor kleine bedrijven. Het is eigenlijk hetzelfde als de consumenten-app maar dan voor zakelijk gebruik. Dus in plaats van een privéprofiel maak je een bedrijfsprofiel aan. Waar je jouw openingstijden, contactgegevens een meer in laat zien. Ook is het mogelijk om een productcatalogus toe te voegen. Basisautomatisering kan ook! Auto-replies en ‘quick replies’ stel je ook makkelijk in.

Maar, het lastige is dat je maar met vier gebruikers tegelijk de app gebruikt. Dus grote klantenservice teams kunnen niet tegelijk gesprekken oppakken.

Heb je een groot service of support team? Kies dan voor de WhatsApp Business API. De API is namelijk een uitkomst voor middelgrote en grote bedrijven.

Want met de API kun je:

 • Altijd en vanaf elke locatie reageren: WhatsApp Business gesprekken met meerdere gebruikers en apparaten managen
 • Workflows automatiseren voor efficiëntie: quick-replies, auto-replies, instellen van WhatsApp chatbots of automatisatie via regels. Het kan allemaal!
 • Makkelijk updates sturen: zie je vaak dezelfde klantvragen terugkomen? Je stuurt makkelijk geautomatiseerde updates zoals orderbevestigingen, betaalverzoeken enz.
 • Gehele klantcommunicatie stroomlijnen: alle communicatiekanalen (WhatsApp, e-mail, voice, Messenger en meer) kunnen in één overzicht gecentraliseerd worden.

Maar let op: WhatsApp Business API heeft geen eigen interface. Dit betekent dat een WhatsApp Business Solution Provider voor jou een koppeling met de API maakt. Zoals smart customer engagement platform Trengo kan doen.

Welke WhatsApp Business kosten kan je verwachten: bij de app?

De WhatsApp Business-app download je gratis op zowel iOS– als Android-toestellen.

Je maakt makkelijk een WhatsApp bedrijfsaccount aan. Maar let er wel op dat het niet mogelijk is om hetzelfde nummer te gebruiken op zowel je privé- als je zakelijkeaccount.

Wil je je privénummer niet gebruiken? Dan kun je een andere telefoon met een andere simkaart kopen of de WhatsApp Business API gebruiken.

De WhatsApp business app is gratis! Maar zoals vaker blijkt: goedkoop is duurkoop. Want met de WhatsApp Business app kan je niet alle functionaliteiten gebruiken. De app heeft een aantal beperkingen.

Welke WhatsApp Business API kosten kan je verwachten?

Wil je alle functionaliteiten van WhatsApp Business gebruiken? Omdat je het meeste wilt halen uit klantcontact via WhatsApp Business. Gebruik dan de API.

De WhatsApp Business API kosten verschillen per WhatsApp Business Solution Provider. Maar dit zijn de meest voorkomende kosten waar je op moet letten:

 • Aansluitingskosten
 • Maandelijkse kosten
 • Kosten per gesprek
 • Kosten per maandelijkse contacten

Aansluitingskosten

Veel WhatsApp Business Solution Providers vragen een tarief voor opzetten van WhatsApp Business. Dit kan oplopen tot €1000 (!). Terwijl dit niet meer dan tien minuten hoef te duren.

Daarom vraagt Trengo geen aansluitkosten.

Maandelijkse kosten

De maandelijkse kosten voor het gebruik van de WhatsApp Business API verschillen sterk per WhatsApp Business Solution Provider. Daarom is het raadzaam om onderzoek te doen voordat je een abonnement afsluit.

Veel aanbieders, zoals Messagebird, communiceren prijzen helemaal niet. Dit betekent dat je contact opneemt voor een abonnement op maat. Bij overige aanbieders kunnen de prijzen erg oplosen. Zo beginnen abonnementen bij Zendesk (€45) of Userlike (€87) bij een hoger startpunt dan Trengo (€25).

Trengo biedt een betaalbare en complete WhatsApp-oplossing voor bedrijven. Bron: Trengo

Er zijn ook veel oplossingen die geen officiële WhatsApp Business Solution Providers zijn. En dus de API aanbieden via een derde partij. Dit leidt vaak tot langdurige installatieprocessen en extra kosten voor jou.

Kijk niet alleen naar de prijzen, maar ook naar de functionaliteiten die elke aanbieder aanbiedt en hoeveel ze kosten. The devil is in the details. Bij Userlike kun je bijvoorbeeld alleen een WhatsApp chatbot bouwen met hun Business plan (€720 per maand), terwijl je bij Trengo WhatsApp bots al gebruikt vanaf het Scale plan (vanaf €25 per maand).

Kosten per gesprek

Gebruik je de WhatsApp Business API? Dan betaal je een vergoeding per gesprek.

Hier in zijn twee verschillen. Een gesprek kan worden gestart door de klant of door het bedrijf. Voor beide typen geldt een andere vergoeding. Alle berichten die binnen een periode van 24 uur worden verzonden, vallen onder de gesprekskosten. Jouw bedrijf betaalt alleen wanneer je een door de klant verstuurd bericht beantwoord. Niet wanneer je deze ontvangt.

Mooi meegenomen: de eerste 1000 gesprekken van elke maand (zowel door gebruikers als door bedrijven) zijn volledig gratis.

Afgezien van wie het gesprek heeft geïnitieerd, verschillen de kosten ook per land. Bekijk welk tarief geldt voor jouw land. Of kijk naar de volledige prijslijst per land.

Bron: Facebook

Bij sommige BSP’s, zoals bij Messagebird, betaal je nog een extra tarief bovenop de kosten per WhatsApp gesprek. Bij Trengo niet.

WhatsApp Business API kosten per maandelijkse contacten

Sommige aanbieders, zoals CM.com, hebben hun WhatsApp Business kosten vastgesteld op basis van het aantal maandelijks actieve WhatsApp-contacten dat je hebt. Met een groot klantenbestand kan dit snel oplopen. Niet ideaal dus voor grote e-commerce bedrijven.

Waar het op neerkomt: zoek een aanbieder die bij je past
Wat WhatsApp Business je kost, verschilt eenvoudigweg per aanbieder van WhatsApp Business-oplossingen.

Onderaan de streep geldt: kies een provider die bij jouw bedrijf past

Als je op zoek bent naar een alles-in-één oplossing, meld je dan aan bij Trengo. Want met de klantenservice software wordt het voor jouw bedrijf mogelijk om:

 • Een team-inbox om WhatsApp te beheren met al je andere kanalen (e-mail, Voice, live chat, Messenger, Instagram en meer)
 • Efficiënt samen te werken aan klantvragen. Je gebruikt threads door je collega te @taggen (Slack of andere externe apps heb je niet meer nodig)
 • Te automatiseren. Denk aan snelle antwoorden, auto-replies, regels en no-code bots
 • Geautomatiseerde updates te versturen zoals vluchtstatus, orderbevestigingen, betalingsverzoeken en meer
 • Data inzichten, statistieken, over de prestaties van je team te bekijken (responstijden, aantal gesprekken, oplostijd, enz.)
 • Om WhatsApp Broadcast-berichten te sturen naar 800 klanten per dag (deze functie is beschikbaar in ons Enterprise-plan, vanaf €35 per stoel/maand)

Probeer een gratis 14-daagse demo bij Trengo

Luuk
Written by
Luuk
Growth Marketeer & WhatsApp Business Expert

Table of Contents