Cookie Preferences
close
News
Reading time icon
10
min read
April 14, 2022
Apr 14, 2022

Telegram voor bedrijven: het nieuwste klantkanaal

Pim de Vos
Written by
Pim

Het is je misschien al opgevallen dat de messaging app Telegram steeds populairder wordt. Misschien gebruik je de app zelf ook al en vraag je je nu af of het interessant is om Telegram voor je bedrijf te gebruiken. 

Met meer dan 500 miljoen actieve gebruikers per maand —verspreid over de hele wereld— is de kans groot dat ook jouw klanten de app gebruiken. Tijd om deze populaire messaging app te leren kennen en de voordelen van Telegram voor je bedrijf op een rijtje te zetten. 

In deze blog leer je: 

 • Wat Telegram is
 • Waarom bedrijven Telegram zouden moeten gebruiken 
 • Hoe je Telegram met succes inzet voor je bedrijf
 • Hoe je Telegram gesprekken kunt automatiseren 

Wat is Telegram? 

Telegram is een gratis messaging app die focust op snelheid en veiligheid. De app is vooral populair door de veilige privacy policy. Je kan Telegram gebruiken om berichten, foto’s, video’s, stickers en bestanden te versturen. 

Dit zijn de grootste voordelen van Telegram volgens Insider

End-to-end encryption: met de secret chat modus is je gesprek van begin tot eind volledig versleuteld.

Zelfvernietigende berichten: geheime berichten kunnen zo worden ingesteld dat ze zichzelf na een bepaalde tijd vernietigen. 

Grote bestandsgroottes: Telegram ondersteunt bestanden tot 2 GB. 

Telegram gebruikers 

Telegram heeft 500 miljoen actieve gebruikers per maand, van over de hele wereld. Van deze 500 miljoen gebruikers komt: 

 • 38% uit Azië
 • 27% uit Europa
 • 21% uit Latijns Amerika 
 • 8% uit MENA 

Als we kijken naar het gedrag van Telegram gebruikers, zijn er meer statistieken waarvan we kunnen leren: 

 • Telegram gebruikers zijn gemiddeld 2,9 uur per maand actief op de app. 
 • Uit demografische gegevens blijkt dat van de gebruikers 41.1% vrouw is en 58.6% man. 
 • 85% van Telegram gebruikers heeft Android apparaten. 

Waarom bedrijven Telegram zouden moeten gebruiken

Privacy

Privacy wordt steeds belangrijker voor klanten. Dit maakt Telegram een interessante messaging app voor zakelijk gebruik. Klanten versturen persoonlijke informatie namelijk liever via een beveiligde messaging app. Het lijkt nu misschien nog niet zo belangrijk, maar dit zal Telegram in de toekomst een essentieel kanaal maken. 

Telegram groepen

De features in Telegram groepen zijn ook erg interessant voor je bedrijf. Met groepen en super groepen kan je communiceren met 200 tot 5.000 gebruikers. Dit is een gemakkelijk manier om met je klanten in contact te blijven. 

Telegram kanalen

Je kan een Telegram kanaal maken en hierin broadcast berichten versturen. Telegram gebruikers kunnen zich abonneren op dit kanaal en zo berichten ontvangen. Kanalen hebben een ongelimiteerd aantal abonnees en abonnees kunnen hier zelf niet in communiceren. Je kan een kanaal gebruiken om klanten op de hoogte te houden van nieuws, diensten, etc. 

Bestanden uitwisselen

Heb je een klant wel eens doorverwezen naar een ander kanaal om grote bestanden te delen? In Telegram kan je contracten, formulieren en andere content tot 2 GB moeiteloos delen. Dit betekent dat je nooit meer van kanaal hoeft te wisselen om documenten te delen. 

Telegram for business

Hoe je Telegram met succes inzet voor je bedrijf

Klantcommunicatie vindt plaats om een van de volgende redenen: klantenservice of sales. Ik vertel je graag hoe je Telegram voor beide doeleinden kunt inzetten. 

Telegram voor klantenservice

Het komt vaak voor dat klanten die contact met je opnemen, vragen hebben over je product of dienst. Je kan antwoord geven door simpelweg een bericht te sturen, of een van de volgende features gebruiken om je service naar een hoger niveau te tillen: 

 • Videobellen: je kan in Telegram een videogesprek starten voor maximaal 1000 kijkers. Op deze manier kan je live support bieden tijdens persoonlijke gesprekken of een groep klanten tegelijkertijd informeren. 
 • Screensharing: wanneer je naast het videogesprek ook nog visuele ondersteuning nodig hebt, kan je binnen een paar seconden je scherm delen. 
 • Documenten delen: je kan documenten delen tot wel 2 GB in groepen en persoonlijke gesprekken. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld een gids of formulier moet delen. 

Het is aan jou om deze features te gebruiken of te kiezen voor een meer basic aanpak. Hoe dan ook, Telegram is een goede toevoeging aan je klantenservice kanalen. 

Telegram voor sales

Je kan Telegram ook gebruiken om bestellingen te verwerken of updates te delen over producten, kortingen en nieuwe collecties. Hier zijn wat interessante features die je kunt gebruiken om je naamsbekendheid te vergroten en meer te verkopen: 

 • Kanalen aanmaken: je kan kanalen aanmaken om kortingscodes en updates met klanten te delen. 
 • Spraak gesprekken: beheerders van kanalen en publieke groepen kunnen live spraak gesprekken hosten voor miljoenen luisteraars. Dit is een goede manier om je klanten te inspireren met bijvoorbeeld nieuwe producten en promoties. 

Zoals je kunt zien, biedt Telegram meer geavanceerde manieren om te communiceren. Dit geeft jou de mogelijk om je te onderscheiden van concurrenten en je verkoop te verhogen. 

Hoe je Telegram gesprekken kunt automatiseren

Alsof alle bovenstaande features nog niet genoeg zijn, zijn er nog meer manieren om je klanttevredenheid te verhogen. Met een klantenservice platform, zoals Trengo, kan je Telegram gesprekken automatiseren door chatbots, quick replies en auto-replies te gebruiken. 

Quick replies: je kan met vooraf geschreven berichten snel antwoord geven op veelgestelde vragen. 

Auto-replies: je kan met vooraf geschreven begroetingen klanten verwelkomen, zelfs na sluitingstijd. 

Chatbots: een Telegram bot kan simpele supportvragen afhandelen, klanten automatisch doorverbinden met de juiste medewerker en veelgestelde vragen behandelen. 

Chatbot for Telegram

Begin met Telegram voor je bedrijf

Steeds meer klanten beginnen Telegram te gebruiken. Dat betekent dat jij hier ook moet zijn. Door Telegram voor je bedrijf te gebruiken, kan je support personaliseren en meer verkopen. Wil je Telegram berichten samen met je al je andere kanalen beheren? In Trengo verzamel je al je kanalen in één overzicht, werk je samen aan klantgesprekken en gebruik je tools om terugkerende taken te automatiseren. 

Maak hier een gratis proefaccount aan en ontdek zowel Telegram als Trengo. 

Pim de Vos
Written by
Pim
Senior Content Marketer

Table of Contents